tisdag 28 augusti 2012

Lärarstrejk tandlös

En lärarstrejk vore tandlös. 10 000 kronor mer i månaden kommer lärarna aldrig att få. Orsaken är överutbildningen av lärarkandidater vid allt fler lärosäten.  Lärosätena tjänar pengar på att utbilda fler lärarkandidater än vad som behövs och struntar i konsekvenserna. Utbildningsdepartementet ingriper ej.

Så länge det utbildas för många lärare är utbudet på lärare större än efterfrågan. Därför hålls lärarlönerna nere. Det är ren nationalekonomi och har inget med hur mycket lärare borde få i lön att göra. Sveriges skolledare kan idag välja och vraka när de anställer . Någon lärarbrist har inte funnits på tio år och kommer inte med dagens utbildningsvolym att uppstå inom tio år framöver heller.

Resultatet blir att den rektor som erbjuder låg lön inte riskerar något. Lärare som tackar nej till tjänsten har ibland hundra medsökande. Någon av dessa medsökande tackar ja till tjänsten. Rektorn måste hålla budgeten och anställer en lärare med god kompetens till låg lön.

Den enda åtgärd som skulle få upp lärarlönerna är kraftigt minskat antal utbildningsplatser och lärosäten för blivande lärare.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén har tyvärr rätt när hon påstår att en lärarstrejk inte får upp lönerna.

http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2012/08/22/siren-strejk-leder-inte-hogre-lon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.