lördag 21 april 2012

Bristande genustänk vid val av ordförande för Skolledarförbundet

Varför vill följande två personer hellre se Malmös utbildningsdirektör Matz Nilsson som ny ordförande än att en kvinna blir vald som ny ordförande för Sveriges Skolledarförbund?

Ann-Britt Palm, ordförande för Malmöavdelningen   

Kennet Flennmark, ordförande i Skånedistriktet för Sveriges Skolledarförbund 

Bara Matz Nilsson väljs som ordförande så kan genusfrågorna föras upp på agendan. Men en kvinna som ordförande önskar de inte. Läs här hur de ignorerar Paul Alséns vettiga genusdiskussion:
http://www.skolledarna.se/skolledaren/artikelarkiv/avtalmm/Sidor/Ny_ordforande.aspx

Ann-Britt Palm berättar att Matz Nilsson har så bra utstrålning när han kommer in i ett rum. Hon påstår sig aldrig ha hört talas om den kritik som  Lärarnas riksförbund vid olika tillfälen fört fram mot Matz Nilsson. Ann-Britt Palm har arbetat i tjugo år i Malmö, men inte läst i Sydsvenskan om att Matz Nilsson kritiserats av JO. Inte heller har hon läst i Sydsvenskan hur JK ifrågasätter Matz Nilssons utredande. Hon har inte heller förstått vänskapsturerna då Kurt Westlund fick gå från Malmö latinskola till en tjänst under Matz Nilsson som aldrig annonserades ut.

Om Ann-Britt Palm av genusskäl önskar välja Matz Nilsson endast för att hon tycker han har bra utstrålning, kan man undra om det är som kvinna hon ser hans utstrålning? Tycker Palm att Skolledarförbundet ska ha en ordförande hon personligen tycker är stilig? För hon är totalt okunnig om de problem Matz Nilsson ställt till i Malmö. Ska inte den utstrålningen vägas in? Vilken utstrålning tror Palm att Lärarnas Riksförbund ser när Matz Nilsson träder in i ett rum. Är det att han är stilig eller att han kritiserats av JO och ifrågasatts av JK? 

Kennet Flennmark menar att de som röstar bör bortse från Sydsvenskans avslöjanden om kritik från JO och ifrågasättande från JK av Matz Nilsson. Flennmark säger att Sydsvenskan enbart är ute efter att söndra. Att Sydsvenskan endast återger i sina artiklar vad oberoende JO och JK yttrat tar Flennmark ingen notis om.

Flennmark säger att Sydsvenskan kan man inte lita på, eftersom tidningen våren 2012 skrivit illa om honom i hans strid med Lunds utbildningspolitiker och lärare om arbetstidsavtalet. Därför hyser han aversion även mot tidningens artiklar om Matz Nilsson.

http://www.sydsvenskan.se/lund/s-och-fp-ser-okad-byrakrati/

http://www.sydsvenskan.se/lund/lundalarare-protesterar/

Kennet Flennmark menar att även JK felaktigt kritiserat Kurt Westlund och därigenom felaktigt ifrågasatt Matz Nilsson. Flennmark säger att han vet hur sakerna gick till egentligen och att JK därför hade fel. Hur Flennmark kan veta detta vill han inte berätta. Men han var inte själv på plats, så hans trovärdighet brister.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/jk--rektorn-gick-over-gransen/

http://www.sydsvenskan.se/malmo/jo-kritiserar-utbildningsdirektoren/

Kennet Flennmark har tidigare arbetat på komvux i Lund. Där har Matz Nilsson varit rektor. Innan Kenneth Flennmark blev rektor för Katedralskolan i Lund arbetade han i Malmö. Flennmark säger att det var där han lärde känna Matz Nilsson och av det skälet förordar honom. Så då vet vi att Flennmark inte kan komma på någon saklig anledning att rösta på Matz Nilsson förutom att känna honom.

Men Ann-Britt Palm avslöjar att Kennet Flennmark som ordförande för Skånedistriktet inte var drivande för att förorda Matz Nilsson. Palm antyder alltså att Flennmark inte var helt övertygad om Matz Nilsson som förstanamn. Det vore intressant att höra Flennmarks motivering varför han inte drev fram Matz Nilsson. Tycker Flennmark kanske att det finns en lämpligare kandidat till ordförandeposten utan att våga säga det?

Andra som läser denna bloggpost bör inse Palms okunnighet om Matz Nilssons förehavanden samt Flennmarks tvekan att satsa på Matz Nilsson. Övriga distrikt i Sverige bör alltså ta deras argument med en nypa salt. Och att stenhårt satsa på Matz Nilsson av genusskäl är väl att direkt motverka en kvinnlig ordförande.

Valberedningens utslätande mot Paul Alsén om att Ingela Fondin och Ing-Britt Pousette som stöttepelare åt Matz Nilsson räcker i genusfrågan är ett direkt hån mot hela genusdebatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.