fredag 27 april 2012

Matz Nilsson i bråk med diskrimineringsombudsmannen

Malmös utbildningsdirektör Matz Nilsson har nu hamnat i bråk med diskrimineringsombudsmannen, DO. Ändå valde Sveriges skolledarförbund i onsdags Matz Nilsson till ny ordförande.


Malmös utbildningsdirektör Matz Nilsson skriver till DO: ”Facebooksidan som är föremål för diskrimineringsombudsmannens granskning har ingen som helst koppling till Heleneholms gymnasium”.

Matz Nilsson menar att skolan och utbildningsförvaltningen inte har ett legalt ansvar för sidan och för vad som skrivs på den.

Från SDS fre 27/4 2012
http://www.sydsvenskan.se/malmo/-sjalvklart-har-skolan-ett-ansvar-


Under torsdagens två timmar långa möte med Patrik Witt, rektor på Heleneholmsskolan, och utbildningsdirektören Matz Nilsson, fick DO-utredarna klart för sig hur Malmö stad jobbar med likabehandling.

– Kommunen har redogjort för sitt arbete och jag tycker att det verkar vara ett gediget arbete. Sedan kan man ju diskutera hur sådant här ändå kan hända, säger DO-utredaren Johan Lilly Gyberg.

”Jag ska leta upp er och knulla er i ansiktet era jävla slynor”. Så lät ett av flera inlägg på den Facebooksida som Feministkören på Heleneholmsskolan använder. En helt privat sida, som inte har någon som helst koppling till skolan, påtalar utbildningsförvaltningen i sitt yttrande till DO. Men det spelar ingen roll, enligt Johan Lilly Gyberg.

– Sker en kränkning på fritiden är det inte skolans ansvar. Men om en kränkning har en påverkan på elevernas arbetsmiljö är det skolans skyldig att utreda saken. Det är samma sak med Facebooksidor.

Om Malmö stad kommer att få kritik för kränkningarna av elever på Heleneholmsskolan är för tidigt att säga. DO kan begära vitesföreläggande

Från SDS fre 27/4 2012
http://www.sydsvenskan.se/malmo/do--skolan-skyldig-utreda


Alice Brinkborg var den körtjej på Heleneholmsgymnasiet som författade brevet till DO. Hon är inte imponerad av skolans likabehandlingsarbete, planen var inte mycket mer än ett papper. Och hon är besviken på rektorn.

– Trots att kommentarerna var allvarliga tog han inte kontakt med oss förrän långt senare. Vi fick inget stöd.

Från SkD fre 27/4 2012
http://www.skanskan.se/article/20120427/MALMO/704279948/1004/-/ansvar-aven-pa-natet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.